bäst i test surfplatta

Uppdaterad: okt 22, 2018 @ 7:54 e m

Jag hoppas du håller med mig när jag säger: Livet är inte fulländat innan man har den bästa surfplattan. Eller är det?

Det finns bara ETT problem. Att hitta den är inte ett enkelt jobb. Det är därför vi skapade den här guiden för dig.

Efter mycket research så har vi sammanfattat de mest intressanta köpen just nu. Det finns en rad olika saker att tänka på, och i den här guiden förklarar vi hur du kan göra ett riktigt grymt köp. ?

Surfplattor är oerhört mångsidiga enheter som är bra att ha runt hemmet, på språng eller för barnen att leka med. Surfa på internet, ta en snabb titt på e-posten, titta på TV via iPlayer eller film på Netflix, spela spel – surfplattor är den perfekta enheten för dig när du vill luta dig tillbaka och njuta av allt som internet har att erbjuda. Men med hundratals olika modeller i olika former och storlekar, för att inte tala om olika operativsystem och priser, kan det vara svårt att veta vart man ska börja.

I den här artikeln har vi recenserat 3 plattor som har fått utomordentliga betyg från experter och användare, och någon av dom skulle passa dig oavsett budget eller användningsområde. Oavsett om du är efter Android eller Apple, finns det en tablett här för dig. Vi har också inkluderat en praktisk köparguide längst ned på sidan, så att du kan läsa mer, för att ytterligare hjälpa dig i ditt val av surfplatta.

SurfplattaEgenskaperTestbetygPris
APPLE IPAD PRO bästa surfplattan apple ipad pro Skärm

9,7 tums Retina LCD

Operativsystem

Apple iOS 11

Processor

Apple A9

Lagring

32 - 512 GB

9.5/10 stjärnor av trustedreviews.com

9/10 stjärnor av theverge.com

5/5 stjärnor av macworld.com
SE BÄST PRIS
SAMSUNG GALAXY TAB S2 samsung galaxy tab s2 Skärm

9,7 tums OLED

Operativsystem

Android 6.0 (Marshmallow)

Processor

1.8 GHz

Lagring

32 GB

4/5 stjärnor av techradar.com

8/10 stjärnor av trustedreviews.com

4/5 stjärnor av cnet.com
SE BÄST PRIS
LENOVO TAB 4 lenovo tab 4 Skärm

10 tum FULL-HD LCD

Operativsystem

Android 7.1 (Nougat)

Processor

1.4 GHz

Lagring

16 - 64 GB

4/5 stjärnor av laptopmag.com

3,5/5 tjärnor av cnet.com

4/5 stjärnor av techradar.com
SE BÄST PRIS

Samsung Galaxy Tab S2

De flesta Android surfplattorna spelar i en lägre division än iPad, som länge varit de bästa på marknaden. De är ofta billigare, svagare och mindre snygga än Applessamsung galaxy tab s2 berömda surfplatta, men ibland kommer det en riktig utmaning till Apple. Samsungs Galaxy Tab linjen startade i 2014 med ett syfte: att erbjuda Android-användare en high-end surfplatta som inte kör iOS.

Uppföljningen till den underbara Tab S, Tab S2, är lika kraftfull, smal och tilltalande som originalet, men utan den jobbiga texturen på baksidan. Den är också tunnare, lättare och billigare än iPad Air 2, även om den har en viss konkurrens från Dell Venue 8 7000 i full metall.

 

Samsung Galaxy S2 är en absurt tunn och lätt surfplatta

När du först plockar upp Galaxy Tab S2, kommer dess vikt att överraska dig. Den är så lätt att det är nästan som att hålla en tunn plast-skärbräda i dina händer. Den är 5,6 mm tjock, både på 9,7-tums och 8-tums varianterna, vilket är tunnare än iPad Air 2, och de väger betydligt mindre, dessutom. 9,7-tums Tab S2 väger endast 389 gram, och 8 tummaren väger in sig på 0,26 kg. För jämförelse väger iPad Air 2 0,43 kg, som redan är lätt för en 10-tums surfplatta med metallhölje.

 

Fantastisk skärm och avancerade specifikationer

Samsungs Galaxy Tab S2 är så nära som du kan komma till att äga en iPad som kör Android. Både 8 och 9,7-tums modellerna har båda en fantastisk 2 048 x 1 536 pixels upplösning, och skärmarna är Super AMOLED, så det mörkaste svarta är djupt och detaljrikt. Bilder är vackra, och du kommer att vilja titta på filmer på 9,7-tums modellen hela dagen. 8-tums Tab S2 skiner mest när du väljer att läsa tidningar eller visa andra visuellt imponerande innehåll på nätet. Det är den mer portabla av de två, men vi föredrar den större skärmen för att titta på videos. Eftersom båda är så lätta, är 9,7-tums versionen lätt att ta med dig ändå, så om du vill ha den för att titta på filmer på vift, är det fortfarande ett riktigt bra val, och förmodligen det bästa valet all-round. Oavsett vilken storlek du föredrar är S2 minst lika skarp och livfull som iPad Air 2.

För dem som vill ha en kraftfull surfplatta med en otroligt bra skärm som är extremt portabel, är Galaxy Tab S2 det bästa alternativet du kan hitta.

 

Batteritiden är riktigt bra för en surfplatta

Även om Galaxy Tab S2 är supertunn, har Samsung lyckats få ett batteri av anständig storlek inuti båda modellerna. Den större 9,7-tum Tab S2 har ett 5,870mAh batteri, och 8-tums versionen har ett batteri på 4,000mAh. Batteritiden är bra, oavsett om du har 8- eller 9,7-tums versionen. Beroende på hur mycket du använder din surfplatta, och om du tittar på videoklipp, kan det hålla dig upp till mellan 8 till 10 timmar. De flesta surfplattorna kommer in runt detta nummer, så det är egentligen knappast förvånande. Om du inte använder den allt för mycket kan räkna med att ladda den upp en eller två gånger i veckan, och om du tittar på videos varje dag kan behöva ansluta den oftare.

 

Färg: Vilken gillar du bäst?

Du kan välja att få din Galaxy Tab S2 levererad med någon av följande färger:

 • Blå
 • Grå
 • Rosa
 • Silver
 • Svart
Fördelar
 • Absurt tunn och lätt
 • Snygg design
 • Ljus färgglad skärm
 • Bra batteritid
Nackdelar
 • Kostar nästan lika mycket som en iPad
 • Är inte helt i metall

 

iPad Pro 10.5

Nya iPad Pro 2, eller iPad Pro 10,5, är inte en surfplatta för alla. Om du vill ha något för film såsom Netflix tittande och surfning är ipad proSamsung Galaxy S2 ett bättre alternativ, främst på grund av priset. Men om du vill ha den bästa för dig som är kräsen totalt sett – så har du hittat helt rätt.

Detta är den bästa surfplattan för dem som vill ha det allra bästa – och är beredda att betala för det.

IPad Pro 10,5 erbjuder den bästa skärmen, bästa kameran, högtalare som får övriga plattorna att bli gröna av avundsjuka och bästa prestandan någonsin i en surfplatta.

Men allt detta kommer till ett pris. Med en startkostnad på 7500 kr, med alternativ som går över 12500 kr och massor av dyra tillägg är detta något som sakta inkräktar på MacBooks territorium. För vissa är det värt vartenda öre, men det kan kännas som en overkill för andra.

 

Perfektion

Vad Apple har gjort med den nya 10,5-tums iPad Pro är att de har tagit en surfplatta som redan är utan konkurrens, och gjort den ännu bättre. Displayen är underbar och dess prestanda är lysande. Och det är ganska anmärkningsvärt hur de har lyckats passa en större display utan att öka dess storlek och vikt. Och det är inte bara hårdvaran heller. IPad har en enorm fördel när det gäller app support också. Det finns otaliga apps som har utformats för att köra bra på iPad, något som du inte kan säga för Android.

Apple har inte trasslat till det med utformningen av den nya 10,5-tums iPad Pro, så när det gäller estetik, behåller 10,5-tums iPad Pro alla designelement av den senaste generationen iPad Pro läsplattor med en full aluminium kropp och stärkta kanter. 10,5-tums iPad Pro är anmärkningsvärt tunn för bara 6,1 mm. Den senaste iPaden (2017), om du undrar, är faktiskt ganska lite tjockare på 7.5 mm.

 

Smart Keyboard och Apple Pencil

Det finns ett helt nytt smart tangentbord som utformats speciellt för denna nya 10,5-tums modell. Och ägare av förra årets 9,7-tums iPad Pro som spenderade stora pengar på 9,7 tums tangentbordet kommer sannolikt att irritera sig över att det finns nu ett nytt smart tangentbord som de måste köpa om de uppgraderar. Det är förståeligt, men det något större tangentbordet gör det betydligt mer bekvämt att skriva.

Apple pennan har dessutom inte varit något annat än en otrolig succé, och tillsammans med iPad Pro 10.5 har du en kombination som inte går att hitta någon annanstans. Det är något vi inte kan rekommendera mer.

Färg: Vilken gillar du bäst?

Du kan välja att få din iPad Pro levererad med någon av följande färger:

 • Grå
 • Gul
 • Rosa
 • Guld
 • Vit
 • Svart
 • Silver

 

Fördelar
 • Bra ljud
 • Fräsch, högupplöst skärm
 • Otroligt kraftfull
 • Fungerar fantastiskt med Google Pen
Nackdelar
 • Dyr
 • Du behöver ett tangentbord, men det kostar extra
 • Fortfarande inte riktigt ett alternativ för att byta ut din laptop med

Lenovo TAB 4 10 tum: Billig surfplatta för en låg budget

8-tums Lenovo Tab 4 är ett utmärkt val om du är intresserad av en liten och prisvärd, billig surfplatta men inte vill lägga dina lenovo tab 4pengar på en iPad mini 4. Med ett pris som startar på X, är 8-tums Tab 4 perfekt för att läsa e-post, läsa nyheterna på tåget, eller se på den nya säsongen av “Stranger Things.” 8-tums Lenovo surfplattan och dess 10-tums storebror har aningen förvirrande identiska namn. Båda delar samma skärmupplösning, minne och lagring, men den mindre modellen är mer portabel och lättare att packa med dig när du reser.

 

Ett riktigt kap: billigt med kvalitetskänsla och 4g

För en budget modell med 4g, känns den inte billig. Det är fast och bekväm att hålla, tack vare dess rundade hörn och släta, matta baksida. Den är tillräckligt liten för att säkert hålla i ena handen, och även om dess design inte står ut på något sätt, är dess grundläggande, avskalade design otroligt bra för sitt låga pris. Dess 1,280×800 pixlars skärmupplösning, som ärligt talat är i den betydligt lägre delen av skalan, ser mycket bättre på den lilla “paddans” 8-tums skärm. Även om det inte är den högsta upplösningen, ser HD-videos fortfarande mycket skarpa och tydliga ut. Färgerna är också levande utan att vara överdrivna.

 

Bra prestanda och batteritid

Prestandan är smidig för tillfälliga uppgifter. Om du har många appar öppna i bakgrunden tar det några sekunder att byta program eller att orientera dig. På lite över 500 gram kan den kännas tung för att hålla uppe under långa tidsperioder. En del av dess vikt kan bero på dess batteri, som varar i imponerande 11 timmar i tester med kontinuerlig användning. Det är lite längre än en Asus ZenPad 3S 10, men inte lika länge som en iPad. Den är fullt kapabel för de flesta grundläggande uppgifter, som att läsa e-post, lyssna på musik, Facebooka eller lite lätt läsning. Det är aningen mindre kapabel till spel. Prestandan fungerar med spel som t.ex N.O.V.A. 3 och Dead trigger 2, men spelen och deras nivåer tar lite tid att ladda.

Färg: Vilken gillar du bäst?

Du kan välja att få din Lenovo TAB levererad med någon av följande färger:

 • Svart
 • Vit
Fördelar
 • Bra batteritid
 • Bra kamera bak
 • Bra prestanda jämfört med pris
Nackdelar
 • Kunde ha bättre skärm
 • Dåligt ljud

 

Skärmstorlek

storlek på surfplatta

Surfplattors skärmstorlekar varierar från 6 tum på låga änden, hela vägen upp till gigantiska 18,4 tum på Samsungs Galaxy View. De allra flesta surfplattorna faller in i 7- till 10-tums intervallet: Om du letar efter något litet och lätt som du kan ta med dig vart som helst är de här utmärkta val, och därför är alla våra bäst i test surfplattor i den här kategorin, dom är bäst all round. Men om du vill ha någonting mindre, är iPad Mini ett perfekt val.

Tabletter i 10-tumsintervallet ger en bra balans mellan bärbarhet och produktivitet: De är inte lika lätta att använda med en hand, men de är fortfarande mycket lätta och kompakta. Större tabletter, som Galaxy View eller 12,9-tums iPad Pro, är mindre portabla, men de kan vara lämpliga ersättningar för laptops.

Hybrider av laptop & surfplattor har vanligtvis skärmstorlekar runt 11-13 tum, men de tenderar att vara tjockare, så de är inte ideala om storlek och vikt är dina huvudprioriteringar.

Vilket operativsystem passar mig bäst?

iOS 11

Den senaste och bästa versionen av Apples mobila operativsystem är iOS 11. Alla Apples nuvarande generationens iPad-modeller (samt smartphones) har den. Och det kommer med ett antal tillägg som ger din iPad lite extra flexibilitet tack vare nya multitasking-funktioner i läget för flera skärmar.

Dina surfplatte-alternativ är begränsade med iOS, i förhållande till Android och Windows, eftersom du bara har Apples iPad-rad att välja mellan. Å andra sidan har iOS-användare hundratusentals apps till deras förfogande via App Store.

Android

När det gäller Android-tabletter har du ingen brist på alternativ – både när det gäller modell och appar.

Medan Android uppenbarligen är Googles mobila operativsystem finns det ingen Android-enhet. Företaget släpper ut en ny uppdatering till operativsystemet varje år eller så, och vissa tabletter blir uppdaterade medan andra inte blir det. Dessutom anpassar de flesta surfplatte-tillverkare Android för att passa deras behov, eller lägger till funktioner för att urskilja sina tabletter från motståndet. Samsung-plattor, till exempel, kommer med ett anpassat gränssnitt som integrerar ett antal Samsung-specifika appar och funktioner. Amazons Fire-tabletter kör en kraftigt anpassad version av Android som Amazon kallar Fire OS.

Du har också en mängd modellalternativ – från de tidigare nämnda företagen till Samsungs omfattande erbjudanden till Asus ZenPad-serien, för att bara nämna några.

Windows 10

Windows är fortfarande starkt orienterad runt tangentbord och mus, och vissa appar och funktioner kan vara besvärliga att använda via en pekskärm. Det är därför de flesta Windows-surfplattor är 2-i-1 modeller, och ingen Windows modell har kommit med på våran bäst i test lista.

Hur kommer du att använda din surfplatta?

Hemma

För allmän hemanvändning – till exempel webbsurfning, e-post, lyssnande på musik och så vidare – fungerar de allra flesta “paddor” där ute. Du behöver antagligen inte en jättedyr surfplatta, så sök efter ett lite billigare alternativ. Lenovo Tab är enligt oss det allra bästa alternativet.

För jobb

surfplatta man som jobbarOm du planerar att använda din surfplatta i jobbet – eller som en ersättning för din bärbara dator – då vill du ha något med minst en 9 tums skärm. IPad Air och iPad Pro, Google Nexus 9 och större Samsung Galaxy-modeller är alla bra val.

Om du har budgeten är 12,9-tums iPad Pro, Microsoft Surface Pro och Samsung Galaxy Note Pro 12.2 mycket bra alternativ. Var och en av dessa kommer med praktiska multitasking-funktioner, valfria tangentbordsalternativ och stöd för penna.

För spel

Eftersom iOS är centrum för mobilspels-universumet är en iPad en bra satsning, men dom är inte alltid billiga. Andra alternativ finns dock i överflöd, t.ex ASUS Zenpad Den här Android-surfplattan är, tillsammans med Samsung-plattorna, väldigt bra för spel också.

Vad sägs om Windows-baserade 2-i-1 tabletter? Eftersom dessa enheter kör fullfjädrad Windows kan du spela många PC-spel på dem. De kommer inte klara av avancerade spel, men många är mer än lämpliga för mer casual PC-spel.

För barnen

Med surfplattor för barn, vill du överväga storlek, pris, hållbarhet och föräldrakontrollfunktioner. En 7-tums tablett kommer att vara mer lämplig för små händer och med risken för att plattan går sönder, vill du stanna i den lägre delen av prisskalan. Lenovo Tab Essential erbjuder kompakt storlek, föräldrakontroll och barnvänligt gränssnitt.

Appar & Media

spel för surfplatta

Alla de tre stora operativsystemen för surfplattor tillhandahåller digitala butiker där du kan köpa och ladda ner appar, musik, filmer och andra typer av innehåll.

På iOS är App Store det enda riktiga sättet att få appar till din iPad. Apple håller ganska snäva kontroller över vilka appar du kan köpa via deras butik, vilket minskar risken att ladda ner något skadligt, men begränsar några av de saker som appar kan göra. I iTunes Store kan du köpa musik, filmer och TV-program, medan iBooks-appen hanterar alla saker som rör e-böcker.

Dessutom kan du i Musik-appen lyssna på dina egna låtar eller strömma musik via Apple Music-abonnemangstjänsten.

Google Play är din officiella Android-butiken för att få appar, musik och annat innehåll på din Android-surfplatta. Men Androids mer öppna natur betyder att det inte är det enda sättet att få appar och annat innehåll, och Android-tillverkare använder ibland sin egen digitala butik på sina enheter.

Med Windows 10-enheter kan du köpa appar, musik och filmer via Windows Store. Eftersom det här är Windows, kan du dock ladda ner appar från nästan var som helst. Vissa programtitlar kan dock bara vara tillgängliga via Windows Store, och eftersom Microsoft går igenom allt på den, har du lägre risk för skadlig programinfektion om du skaffar appar igenom butiken.

Vilka specifikationer spelar roll?

Tablet-specifikationer kan vara knepiga att tolka. Här är en snabb översikt över de specifikationer som finns, och vad de betyder.

Processorer

Apple använder sina egna A-serier i sina iPads. Nuvarande modeller använder antingen A7, A8, A8X eller A9X-processorerna: Högre siffror anger en nyare processor som ger bättre prestanda, och X-suffixet indikerar en mer kraftfull version av en viss processor. A8 är nyare än A7, till exempel medan A8X är en kraftfullare version av A8.

Android-tabletter har processorer från en mängd olika tillverkare. Samsungs Exynos-chips och Qualcomms Snapdragon-processorer är de vanligaste: Sök efter Snapdragon 800-serien och Exynos 8-processorerna för bättre prestanda. Nvidias Tegra-processorer finns på Nvidia-tabletter, och du hittar några Android-maskiner med Rockchip-processorer.

På Windows-sidan hittar du främst Intel-processorer, inklusive Core m3, i5 och i7-processorerna. Tabletter baserade på Intel Core-processorer tenderar att vara avancerade enheter och kommer i allmänhet att kosta dig mer. Windows-tabletter och 2-i-1 med lägre kostnad använder ofta Intel Atom-processorer.

RAM (minne, minneskort)ram minne

RAM är inte lika mycket ett försäljningsargument på tabletter på grund av hur iOS och Android hanterar minne. Men ju mer du spenderar desto mer RAM kommer du att få, och på de flesta tabletter kan du förvänta dig överallt mellan 1 GB och 4 GB minne. 2-i-1 surfplattor och andra Windows-baserade konvertibla tabletter, som Surface Pro 4, erbjuder vanligtvis mer minne, ibland upp till 16 GB RAM. Mer RAM motsvarar ofta snabbare prestanda.

Lagring

Surfplattor levereras vanligtvis med 8 eller 16 GB lagring i den låga änden av prisskalan, och upp till 128 GB i den höga änden. Konvertibla Windows-tabletter har ofta lagringskapacitet mer i linje med typiska bärbara datorer, så det är inte ovanligt att hitta en med 256 GB lagring eller mer. Vissa tabletter inkluderar SD-kortläsare som gör att du kan expandera enhetens lagringskapacitet. Om du inte använder din tablet mycket, kan du tycka att 8 eller 16 GB kan vara lite begränsat för dina behov, så du kommer nog att vilja betala lite mer och skaffa minst 32 GB lagringsutrymme – eller leta efter en med en inbyggd SD-kortplats.

Batterilivslängd

Många tablets ger dig batterier som räcker hela dagen, men batterilivslängden varierar fortfarande mycket. Lenovos Android-baserade Yoga Tab 3 räcker i mer än 15 timmar på en enda laddning, men i genomsnitt brukar enheterna räcka runt 8 timmar och 45 minuter innan batterierna tar slut. Vi rekommenderar att du söker efter en surfplatta som räcker i minst 7 timmar på en enda laddning.

SurfplattaEgenskaperTestbetygPris
APPLE IPAD PRO bästa surfplattan apple ipad pro Skärm

9,7 tums Retina LCD

Operativsystem

Apple iOS 11

Processor

Apple A9

Lagring

32 - 512 GB

9.5/10 stjärnor av trustedreviews.com

9/10 stjärnor av theverge.com

5/5 stjärnor av macworld.com
SE BÄST PRIS
SAMSUNG GALAXY TAB S2 samsung galaxy tab s2 Skärm

9,7 tums OLED

Operativsystem

Android 6.0 (Marshmallow)

Processor

1.8 GHz

Lagring

32 GB

4/5 stjärnor av techradar.com

8/10 stjärnor av trustedreviews.com

4/5 stjärnor av cnet.com
SE BÄST PRIS
LENOVO TAB 4 lenovo tab 4 Skärm

10 tum FULL-HD LCD

Operativsystem

Android 7.1 (Nougat)

Processor

1.4 GHz

Lagring

16 - 64 GB

4/5 stjärnor av laptopmag.com

3,5/5 tjärnor av cnet.com

4/5 stjärnor av techradar.com
SE BÄST PRIS